Kontakt
Geurts Bouwintermediair
Bredehof 17
6634 AX Batenburg
Homepage:www.geurtsbouwintermediar.nl
Telefoon:0616058982
Fax:

Station Eindhoven in de steigers

Rijksmonument klaar voor grotere reizigersstroom

De parels van Eindhoven? Daar hoort het station zeker bij. Het rijksmonument uit 1956 is een icoon. Maar hoe waardevol ook, in de huidige vorm is het station niet berekend op de steeds grotere aantallen reizigers: 115.000 per dag in 2020. Eind 2014 is daarom gestart met een grootscheepse verbouwing en uitbreiding. Verstappen van Amelsvoort legt de PE-transportleidingen aan.

Nu ondervinden reizigers misschien nog hinder van de werkzaamheden, maar vanaf 2016 is reizen van en naar station Eindhoven een feest. Dan is de verbouwing gereed. De perrons worden beter toegankelijk en er komt een brede reizigerspassage waar met gemak het dubbele aantal reizigers doorheen stroomt. De passage vervangt de huidige reizigerstunnel, die wordt getransformeerd tot comfortabele wachtlounge.

“Goed beugelen, voldoende expansiestukken gebruiken, netjes afwerken en vooral: testen voor oplevering.” - Will van Alebeek, directeur Verstappen van Amelsvoort

PE transportleidingen

Voor de aanleg van de verwarmings- en koelleidingen benaderde hoofdaannemer Heijmans het Nulandse installatiebedrijf Verstappen van Amelsvoort, dat al 70 jaar actief is. De PE transportleidingen moeten het gehele station, de toekomstige winkels en horeca voorzien van verwarming en koeling. Will van Alebeek, directeur: "Het is een bijzonder project. Niet zozeer vanwege de omvang - het is een middelgrote klus voor ons - maar vanwege het historische karakter van het gebouw. De leidingen lopen onder het hele station door en alles moet verlegd worden. Vanwege de benodigde capaciteit gebruiken we ook grotere leidingdiameters (50 - 200 mm, red.) dan anders."

Een 10 voor installatie

Wavin leverde de PE leidingen en fittingen via Technische Unie. In april 2015 legde Verstappen van Amelsvoort de eerste leidingen aan. Naar verwachting is dit deel van het project in het najaar van 2015 gereed. Ruben Goedee, accountmanager Bouw & Installatie bij Wavin, prijst Verstappen van Amelsvoort om het vakmanschap: "Het is duidelijk dat kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dat zie je aan de manier van installeren: strakker dan dit kan bijna niet. Men laat zich ook niet opjagen door tijds- of financiële druk." Van Alebeek zelf beschrijft het vakmanschap van zijn mensen in een paar woorden: "Goed beugelen, voldoende expansiestukken gebruiken, netjes afwerken en vooral: testen voor oplevering. Kan de installatie het aantal liters verwerken? Die zekerheid moet je als installateur kunnen geven."

Station Eindhoven in de steigers
Station Eindhoven in de steigers
Station Eindhoven in de steigers