Kontakt
Geurts Bouwintermediair
Bredehof 17
6634 AX Batenburg
Homepage:www.geurtsbouwintermediar.nl
Telefoon:0616058982
Fax:

Aardbevings­bestendiger metselen met Remix ER mortels

Het 284 jongereneenheden omvattende nieuwbouwproject aan de Zonnelaan te Groningen is één van de eerste hoogbouwprojecten in Groningen dat aardbevingsbestendig is gebouwd. Remix ontwikkelde als eerste Nederlandse mortelfabrikant een innovatieve aardbevingsbestendiger ER (Earthquake Resistance) mortel voor het metselwerk.

Zeker bij hoogbouw dient het losraken van de stenen tijdens een aardbeving te allen tijde te worden voorkomen. Gebeurt dit wel dan kunnen er slachtoffers of zelfs doden vallen. Loskomend metselwerk is doodsoorzaak no.1 bij aardbevingen! Remix werd als toonaangevende mortelfabrikant door aannemer van Wijnen benaderd om een aardbevingsbestendiger doorstrijkmortel te ontwikkelen. Het project Zonnelaan was gelijk de ultieme test. De sterk zuigende en ook nog bezande metselstenen waren gekozen voordat het besluit om aardbevingsbestendig te gaan bouwen werd genomen. Om het nog moeilijker te maken moesten de sterk zuigende stenen ook nog droog (zonder voorbevochtigen) kunnen worden vermetseld. Met deze extreme uitgangspunten is het R&D team van Remix aan de slag gegaan. Na veel onderzoek en vele proefmuren resulteerde dit in een hele nieuwe generatie ER (Earthquake Resistance) mortels. Remix ER mortels vormen een bijzonder sterke verbinding tussen de metselstenen met een superieure hechting om losraken van de stenen te voorkomen. Deze ER mortels zijn in aardbevingsgebieden breed inzetbaar als metsel- doorstrijk- of dunbedmortel. Natuurlijk zijn de ER mortels ook Uitbloeiingsarm (UA) leverbaar voor een mooie schone gevel zonder hinderlijke witte kalkuitslag. Uiteraard dienen voor het totale gebouw alle noodzakelijke constructieve- en bevestigingsmaatregelen in acht te worden genomen conform de geldende normen en richtlijnen.

Project Zonnelaan is volgens de doorstrijktechniek, door het metselbedrijf K. Strating uit Groningen , vakkundig gemetseld met Remix Uitbloeiingsarme ER doorstrijkmortel en vervolgens “gepointmasterd”. Dit metselbedrijf was zeer enthousiast over de verwerkbaarheid van de ER doorstrijkmortel en het hierdoor behaalde metseltempo. Appie Strating:” Zelfs in de winterperiode konden we nog 40 tot 50 lagen per dag opzetten”.

Aardbevingsbestendiger metselen met Remix ER mortels